Naši zákazníci - SIMONA ELSNEROVÁ

Ahoj Simono, přípravy k otevření Tvého nového projektu Elsner bistro jsou v poslední fázi. Prozradíš nám něco ze svého netradičního konceptu?
Díky členitým prostorám Paláce opata žďárského kláštera bude zákazník chvíli zkoumat, kde co vlastně je. Ve dvorním traktu najde řemeslnou pekárnu a cukrářskou výrobu. V levém křídle je Bistro zaměřené na snídaně, obědy a brzké večeře; vinný bar s tapas občerstvením poslouží k večernímu posezení s výhledem na náměstí. Na stole můžete mít jak polévku, maso, paštiku, tak salát, kváskové pečivo,  raw nebo i vegan pokrm. Celý lístek zahrnuje cca 12 jídel, která průběžně nasazujeme a výrazně obměníme až s novou sezónou.
V pravém křídle paláce připravujeme Bufet pro rychlé občerstvení a nákup kváskového chleba či vynikajících dezertů od našich zkušených cukrářů, kteří se 2x do roka inspirují u nejlepších pařížských cukrářů.
Všechny sekce jsou ale na sobě závislé a fungují symbioticky.  Jde o to, aby do budovy vstupovaly pouze základní suroviny v bio kvalitě - jako je mouka, mléko, celá drubež, čerstvá zelenina - a na konci bylo jídlo na porcelánu či v Bufetu v jednorázovém ekologicky odbouratelném obalu. Také vína pro večerní provoz vybíráme s akcentem na čistotu jejich zpracování a bio kvalitu.
Konceptem je v podstatě normální jídlo. To, co by mělo být normální – tedy získané, připravené i nakonec zkonzumované způsobem, který podporuje udržitelnost našich zdrojů a života na Zemi vůbec. Takové, které je pro městského člověka dost problematické si zajistit.

V bistru máš několik velkých kulatých stolů. To není v restauraci tohoto typu úplně obvyklé. Řada klientů si u oběda vystačí se svým mobilem a preferují izolované stolky.
Ano, je pravda, že sdílení stolu s jinými lidmi u nás stále není obvyklé. Virtuálně nám sdílení jde mnohem lépe! (smích), ale tím se nenechávám odradit od svého záměru – umožnit lidem se potkávat a živě komunikovat. To, že stůl není obdélník, ale kruh, nemusí být překážkou. Umožňuje to naopak více příležitostí k interakci.
Navíc podnik bude částečně samoobslužný především přes den. Personál vám namarkuje, co si vyberete, pomůže s orientaci, komunikací, poradí, naleje víno, ale ostatní si organizujete sami.
Ráda bych vytvořila místo, kde má host svobodu. Nechci jej věznit u stolku, odkázaného na milosti či nemilost jediného člověka – číšníka. Tento vztah je často ztrátový jako pro hosta, tak pro majitele podniku. Ať už z časových důvodů nebo jiných. Pro zážitek z obsluhy jsou ideální restauranty. Tam si rezervujete místo, oblečete se pro danou příležitost, po všech stránkách se připravíte (vy i podnik na vás) a daná služba má potom adekvátní význam i hodnotu. Do bistra je třeba pustit více života a moderního zákazníka nechat, ať si tak trošku dělá co chce, třeba klidně píše sms nebo sdílí na Instagramu. Podle toho si v ELSNER bistro vybere stůl, bud malý soukromý nebo zasedne ke kulatému pro 14 osob, kde má větší možnost mluvit s někým „normálně“.
Nabídka menu i prostory ELSNER bistra budou připraveny tak, aby se zákazník při návštěvě města, nákupech, vyřizování apod. nemusel zdržovat, jednoduše se u nás nasytil, pochutnal si a mohl vzít také něco k jídlu s sebou. Nebo přisedl ke známému a poklábosil...

Všechny restaurace spojené s tvým jménem nabízejí velmi kvalitní jídlo. Jak je těžké v současné době „agrofertizace“ najít dodavatele kvalitních surovin pro vaši kuchyni?
Těžké je to hodně. Ale jednou ochutnáš a není cesty zpět.. A tak jsem si před těmi dvěma lety řekla: kde, když ne tady, kdy, když ne teď! (smích). A rozhodla se posunout zase kousek laťku.
V kategorii „fine dining“ už to Brno pochopilo - že stojí za to přemýšlet a zasnažit se kvůli dobré surovině, ..že to tělo ocení. V kategorii „hostinec“ jsme po 3 letech existence brněnského Lokálu U Caipla už také vybudovali širší povědomí o této filozofii. Už si nikdo nestěžuje, že smažák smažený na másle stojí víc, než ten z friťáku. Lidé už chápou, co má hodnotu.
Na Zelný trh směřují denně stovky lidí vyhledávat kvalitní suroviny. Přišlo mi přirozené vytvořit prostor s nabídkou jídla z těchto farmářských surovin pro větší spektrum lidí. Snaha připravovat kvalitní pokrmy vedla k popularitě Koishi restaurantu a musím říct, že to byla tenkrát opravdu krušná cesta. Koishi slaví příští rok 10 let a, na rozdíl od doby jeho začátků, je už dnes dostupnost kvalitních surovin a především informovanost (zákazníků, pěstitelů, dodavatelů..) na výrazně lepší úrovni.
Pořád to ale není jednoduché. Nebojujeme teď už s nevědomostí zákazníka, ale máme tu pro změnu klimatické problémy -  velké sucho. Každopádně pokud mám ve svém životě něco dělat pořádně, nemůžu jinak, než se vymezit vůči agrofertizaci a snažit se z toho mála surovin, které si ještě uchovávají hodnotu, udělat to nejlepší jídlo - a nabídnout ho ostatním.  Věřím, že to zákazníci ocení.

Nakonec se musím zeptat, proč jsi zvolila pro Elsner bistro baterie Herz? 
Byla to jednoduchá volba. Patří to do konceptu lokálnosti a smysluplných vztahů. Rakousko je v dnešním vnímání světa pro mě lokálním zdrojem. (Také jedno z vín naší nabídky budeme mít od našeho přítele, který pěstuje révu ve Wachau.) A značka HERZ je pro mě značkou kvality, poctivé práce a materiálů, je to rodinná firma, vyrábí v Rakousku a ne v Číně. To jsou pro mě silné argumenty. Nechci nakupovat na druhé straně planety, pokud to není nutné.
  
Děkuji za rozhovor, přeji hodně úspěchů.

https://www.zelnytrh10.cz/gastronomie
https://www.facebook.com/elsnerbistro/
SIMONA ELSNEROVÁ – brněnská restauratérka. Její jméno je spojeno s úspěšnými restauracemi Koishi a Lokál u Cajpla. Simona se v posledních dvou letech věnuje novému projektu v centru Brna na Zelném trhu. Oslovili jsme ji jen pár dní před otevřením.
Evropský výrobek

Evropský výrobek

Veškeré komponenty systémů jsou vyráběny pouze v evropských zemích ve vlastních výrobních závodech skupiny Herz.

Ekologické normy

Ekologické normy

Naše výrobní závody se nachází v nádherné přírodě Rakouska. Při výrobě plně dodržujeme ekologické normy tak, aby jsme byli maximálně šetrní k životnímu prostředí.

Energetická úspora

Energetická úspora

Sálavé systémy Herz jsou energeticky úsporné a zajistí Vám vysokou míru tepelné pohody.

Vysoká kvalita

Vysoká kvalita

Jednotlivé komponenty se vyznačují vysokou kvalitou zpracování při zachování příznivé ceny.

Dlouhá záruka

Dlouhá záruka

Záruka 5 let na kompletní systém.